Gumiabroncs tájékoztató

Maradjon az úton!

Gumiabroncsok

A gumiabroncsok tartják az egyetlen kapcsolatot az útfelülettel - mindezt egy alig tenyérnyi méretű felületen. A megfelelő minőségű gumiabroncsok jelentőségét ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni. A legmegfelelőbb hely mindezek beszerzésére egy Ford Márkaszerviz, ahol munkatársaink szakértő tanácsokkal, kedvező árakkal segítik Önt a megfelelő típusú és márkájú gumiabroncs kiválasztásában és a kerékcsere során az összes biztonsági elemet is ellenőrzik.

Gumiabroncs-típusok

Útmutatónk segít önnek betartani az előírásokat, elkerülni a nagy összegű bírságokat, vagy azt, ami még annál is rosszabb.

Téli gumik

Őrizze meg hidegvérét és a jármű feletti irányítást - különösen télen!

Amikor a hőmérséklet 7 Cº alá csökken, érdemes téligumira váltani. Speciális anyaguk ugyanis olyan összetevőket tartalmaz, melyeknek köszönhetően a téligumik hidegben sem lesznek kemények. A téligumik használatát egyes országokban a jogszabályok is előírják. Figyelem: télen kizárólag a hópehely-jelölésű gumiabroncsok nyújtanak megfelelő biztonságot. A jelölés az abroncs oldalfalán található.

M+S (hó és sár tűrő) gumiabroncsok

Sárra, hóra és ezek keverékére.

A sárra és hóra tervezett speciális abroncsok profilja különösen erős, így könnyedén megbirkóznak az ilyen útviszonyokkal is. A sár- és hógumik nem nyújtják a télen szükséges teljesítményt, hacsak a hópehely jelölés nincs feltüntetve az abroncson.

Négyévszakos gumiabroncsok

Sokoldalú megoldások minden évszakra.

Az úgynevezett „négyévszakos gumik” egész évben használhatók, de fontos, hogy tudjuk, a tesztek szerint ezek az abroncsok nem képesek olyan teljesítményt nyújtani, mint a speciális nyári- vagy téligumik. A négyévszakos gumik jele egy nap, esőcsepp és levél, melyek az abroncs oldalfalán láthatók.

Defekttűrő gumiabroncsok

Haladjon tovább biztonságosan, akár kevesebb levegővel – defekttűrő gumiabroncsokkal!

A defekttűrő abroncsokkal akkor is tovább haladhat úti célja felé, ha szökik a nyomás a kerekeiből. Speciális szerkezetüknek köszönhetően egy adott maximális sebességgel még biztonságosan megtehet bizonyos távolságot.

Biztonsági tippek

A vezetés biztonságát jelentős mértékben meghatározza a gumik állapota. Az elhasznált gumik miatt a féktávolsága nedves úton akár 70%-kal is nagyobb lehet. A helyesen megválasztott gumik, a megfelelő keréknyomás és az abroncsok kopásának rendszeres ellenőrzése együtt garantálják, hogy az autó minden körülmények között megfelelően teljesítsen.

Keréknyomás

Ügyeljen a megfelelő keréknyomásra!

A megfelelő keréknyomás elengedhetetlen az autója teljesítménye szempontjából. Ha a gumikban túl kevés vagy túl sok a levegő, a gumik nem érintkeznek megfelelően az útfelülettel, ami az abroncsok gyors elhasználódását és a jármű magasabb üzemanyagfogyasztását eredményezi.

Ha kéthetente szentel egy kis időt a keréknyomás ellenőrzésére, azzal nem csak pénzt spórol magának, de utasait és önmagát is nagyobb biztonságban tudhatja. Soha ne várja meg, amíg a kerék túl lapos lesz!

Az abroncsokat hideg állapotban ellenőrizze, mivel a mérések nem pontosak egy nagy sebességgel megtett hosszú út után! A szelepsapkát mindig szorosan rögzítse, az elveszett darabokat pedig mielőbb pótolja, különben a szelepek ereszteni kezdhetnek! Időnként ellenőrizze, nincs-e sérülés a szelepeken és a szeleptömítéseken!

Az előírt keréknyomást ellenőrizze a tulajdonosi kézikönyvben! Ez az érték változhat a terhelés, a sebesség és a gumi típusának függvényében, így, ha nem biztos a dolgában, kérdezze meg Ford kereskedőjét!

A pótkereket mindig 0,1 - 0,3 barral magasabb nyomáson kell tartania. Ügyeljen rá, hogy a nyomás soha ne haladja meg a teljes terheléshez megadott maximális értéket!

Az abroncsok felfújása

Megfelelően választott gumikkal az üzemanyag-fogyasztás is csökkenthető.

Ha a gumik nincsenek megfelelően felfújva, az autó több üzemanyagot fogyaszt. Ugyanakkor, ha az ajánlott szintnél mintegy 0,1 - 0,3 barral nagyobb nyomással használja a gumikat, az csökkenti az ellenállását. Fontos, hogy soha ne lépje át a teljesen megterhelt autóhoz meghatároztott maximális nyomásértéket!

Abroncsok futófelülete

Ellenőrizze a futófelületek mélységét!

A gumiabroncs hornyaiban található kopásjelzők mutatják az elhasználódás mértékét és jelzik, ha a futófelület magassága elérte az előírásoknak szerinti 1,6 mm-es abszolút minimumot. A szabványos nyárigumikat érdemes lecserélni, ha a futófelület mélysége már kisebb, mint 3 mm (78%-a lekopott). Téli gumi esetében ez az érték 4 mm, ez alatt elveszítheti az irányítást, amikor hóban vezet.

Ne várja meg, amíg gumijai túlságosan elkopnak! A megkopott gumik negatívan befolyásolják a jármű kezelhetőségét, kiszámíthatatlanabbá teszik viselkedését, különösen nedves úton, amikor akár 70%-kal is nőhet az autó féktávolsága.

Tekintse meg, miként alakul az autó féktávolsága ha 80 km/h-ról fékeznek le:

 • 8 mm-es futófelület-mélység = 43 m-es féktávolság
 • 3 mm-es futófelület-mélység = 53 m-es féktávolság
 • Kevesebb, mint 1,6 mm-es futófelület-mélység = 74 m-es féktávolság
 • Ha kevesebb, mint 1,6 mm-es futófelület-mélységgel vezet, az nem csak kimondottan veszélyes, de egyszersmind szabálysértést is elkövet. Íme, még egy érv gumiabroncsainak rendszeres ellenőrzése mellett.
Ha óhajtja, márkakereskedője is örömmel elvégzi a gumiabroncsok ellenőrzését.

A gumiabroncsok használati ideje

Ne használjon elöregedett gumikat!

Egy abroncs általában 6 év alatt elöregedik. Ezután ki kell cserélni – akkor is, ha újnak néz ki, és alig használták. Gumijának gyártási ideje a gumi oldalfalán található. Ez egy kódolt dátum, ami a következőképpen értelmezendő: a „0702" dátumkódban a "07" jelzi, hogy a termék a 7. héten készült, míg a „02" az évet jelzi, esetünkben a 2002-es évet. 1999. december 31-ig egy "<" volt látható a harmadik számjegy után. Ha a gumija elöregedett, kérjük, rögtön cserélje le! Ajánlásunk a pótkerékre is vonatkozik.

EU abroncscímke

2012. novemberétől az EU energiahatékonysági akciótervének részeként minden új gumit el kell látni egy EU-s gumiabroncs-címkével. Az intézkedés célja az energiafogyasztás 20%-kal történő csökkentése 2020-ig. A Ford a vásárlók részletes tájékoztatásával is hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez. A címke a gumiabroncs 3 legfontosabb jellemzőjéről tájékoztatja a vásárlókat: a gördülési ellenállásról, a nedves tapadásról és a zajkibocsátásról. A minősítés több fokozatú és a legjobb (zöld A) fokozattól a legrosszabb (vörös G) fokozatig tart.

Gördülési ellenállás (üzemanyag-hatékonyság)

A megfelelő keréknyomás elengedhetetlen Az alacsony gördülési ellenállású gumival üzemanyagot spórolhat és csökkentheti autója CO2-kibocsátását is. A különbség az egyes fokozatok között legalább 0,1 l üzemanyag 100 kilométerenként. Eggyel magasabb fokozatú gumit választva Ön legalább ennyit spórol meg. (A D-osztály üres.)

Nedves tapadás (fékteljesítmény)

A nedves tapadás különösen fontos biztonsági jellemzője a gumiknak. A legjobb és a legrosszabb gumik féktávolsága közötti különbség akár 18 méter is lehet, amikor a járművünket 80 km/h sebességről fékezzük le. (A D és G osztályok üresek.)

Zajkibocsátás

A gumik által kibocsátott zaj hozzájárul az autó teljes zajkibocsátásához, a kerekek által kibocsájtott zaj fókuszú elhaladási-zaj vizsgálatok szerint. Minél keményebbre van fújva az abroncs, annál nagyobb az elhaladási zaj. A 80 decibel feletti folyamatos zajszint ártalmas az egészségre.

További jellemzők

Az EU-s címke a gumiabroncsok 3 legfontosabb jellemzőjét tünteti fel, ám ezeken túl a gumik teljesítményét további tulajdonságok is meghatározzák:

 • vízen futás (aquaplaning)
 • menetstabilitás
 • pontos kormányozhatóság
 • tartósság
 • fékezési jellemzők (száraz útfelületeken)
 • teljesítmény téli útviszonyok mellett
 • kanyarstabilitás
 • kezelhetőség

Az EU-s abroncscímke segítségével egyszerűen összehasonlíthatja a gumik alapvető jellemzőit vásárlás esetén, azonban a fenti jellemzőkről sem szabad megfeledkeznie. Ahhoz, hogy megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő gumiabroncsot, érdemes gumitesztekből tájékozódni, megismerni a gyártó ajánlásait az adott típushoz vagy kérheti a márkakereskedő tanácsát is.

Kérjük, keresse Ford márkakereskedőjét – örömmel segíteni fog Önnek.